Actueel

Houtrot in het paneel onder het raam op het dakterras

Dinsdag 20 augustus 2019

Bij de periodieke schilderbeurt van ons huis kwam ik tot de ontdekking dat het hardhouten multiplex paneel onder het raam op het dakterras houtrot plekken aan de onderzijde vertoonde. En dit ondanks goed onderhoud en het feit dat er op het eerste gezicht niks aan de hand leek!

houtrot 1 houtrot 3

Echter niets was minder waar! Het paneel vertoonde bij nadere inspectie aan de onderzijde weliswaar plekjes, maar het achterliggende houten raamwerk (vurenhout), waarop de multiplexplaat is gemonteerd, bleek geheel verrot. Dit raamwerk op haar beurt is bevestigd op het hardhouten kozijn. Raamwerk en multiplex paneel heb ik geheel vernieuwd. En tegelijkertijd heb ik de glaswol isolatie vervangen. Die was deels nat en veroorzaakte schimmel en houtrot, die doortrekt naar de multiplex plaat aan de binnenzijde op de hobbykamer! Dat is de plaat waaraan de drieplaats radiator is bevestigd. Op zich is het geen moeilijk werkje, maar het kost wel de nodige (doorloop-)tijd. Vooral vanwege het schilderwerk incl. drogen! En vanwege het afschuinen van de bovenkant van de multiplex plaat.

Tip:
Het verwijderen van het paneel gaat het gemakkelijkst door dit paneel eerst door te zagen met een zgn multitool, te beginnen vanaf de onderzijde. Daarna het paneel in delen naar je toe trekken en de spijkers aan de bovenkant er uit halen. Het paneel zit nl in het raamwerk met een soort messing en groef constructie. Vervolgens kunnen de twee delen naar beneden uit de groef geschoven worden.

Bij het weer plaatsen van de nieuwe multiplex plaat heb ik rvs-schroeven gebruikt om roest- (en later houtrot-) problemen te voorkomen. De multiplex plaat moet aan de bovenzijde worden afgeschuind, omdat deze weer in de groef van het raamkozijn moet vallen. Het afschuinen heb ik gedaan met een elektrische schaafmachine. Eerst geprobeerd met een (band-)schuurmachine, maar dat bleek onbegonnen werk.

Hans Nijhuis